Jump to content
vjt

Амниоцентеза

Recommended Posts

Данима ми помисао на ову тему изазива буквалну мучнину у стомаку. Након једне претужне ситуације из моје најближе околине, поново се враћам на причу о злогласној амниоцентези.

Наиме, не знам да ли је то случајност, али окружена сам великим бројем брачних парова који се годинама боре да добију дјецу, или су то остварили након тешких траума, хиљада болница, погрешних дијагноза, ужасних љекарских третмана и грешака. Недавно је један брачни пар прекрасних људи који су коначно након деценије и по добили прву бебу, чекао и друго дијете. Пошто мајка има већ близу 40 година, опет су јој, малтене рутински, препоручили да ради амниоцентезу. А амниоцентеза, да се подсјетимо, је инвазивна дијагностичка метода узимања узорка плодове воде тако што се игла боде директно у стомак која се у овим нашим крајевима препоручује свакој будућој мајци која има преко 35 година живота. Амниоцентезом се утврђују могуће генетске аномалије.

Е сада, једна ствар код фамозне (за мене злогласне, због ужасних искустава које су имале многе мајке у мојој околини) амниоцентезе је што је ризична. Читам на једном сајту како мајке нема чега да се плаше, а ја знам три мајке чије су бебе умрле након овог захвата. Но, како свака мајка то потписује и како сваки љекар то препоручује као да је из раја изашло, мало се прича о ризицима.

Друга ствар је то да се амниоцентеза ради између 16. и почетка 19. недјеље трудноће. Уколико налаз амниоцентезе указује на аномалије, сугерише се побачај. Тако је, дакле, сугерисан побачај горепоменутој мајци, чије је прво дијете (које су добили након много муке, изгубљених беба, вјештачких оплодњи и чега све не) савршено нормално и здраво, чији је 3Д ултразвучни снимак одличан и код које не постоје никакве индикације у породици да би могло доћи до неких аномалија. Наводно, повишен је ниво неког хормона. По мишљењу њеног гинеколога, аномалија би се могла показати након годину, или чак и двије. Каква је то страшна генетска аномалија због које не треба да се рађа дијете и која се показује након годину или чак двије. Чини се да су љекари увијек много спремнији на убијање дјеце него на ризик од неке болести. Медицина, као и увијек, арогантно тврди да зна шта ради, али ја сам ужасно скептична.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×