Jump to content
Sign in to follow this  
yossarianba

Српско Сарајево - центар истока РС

Recommended Posts

ИЗРАДА СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА ГРАДА ЗА ПЕРИОД 2010-2020. ГОДИНА

Скупштина града Источно Сарајево на данашњој сједници донијела је Одлуку о приступању изради стратегије развоја тог града за период од 2010. до 2020. године, за шта је у буџету Републике Српске обезбијеђено 50.000 КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Винко Радовановић нагласио је да је развојна стратегија потреба и обавеза града."Обавеза је јер је ревизор наложио да се мора имати овај документ, а велика потреба града је јер смо у ситуацији да сагледамо ресурсе, могућности града и направимо правце развоја", рекао је Радовановић.Он је додао да ће овај посао радити консултантска кућа заједно са представницима града и изразио наду да ће се ребалансом обезбиједити и дио средстава из буџета града.

Радовановић је рекао да је за израду стратегије потребно око годину дана и да ће њом бити дефинисане све сфере живота - индустријске зоне, развој туризма, трговине, пољопривреде, шумарства.

Он је истакао да град Источно Сарајево треба да постане административни центар источног дијела РС, наводећи да је Влада РС додијелила граду зграду "Телекома", која је у изградњи, и да ће ту бити направљен тај административни центар.

Радовановић је подсјетио да је амандманима на Устав РС предвиђено да Источно Сарајево буде други град у РС са посебним статусом, што би се регулисало законом.

"Тај посебан статус треба да се огледа у томе што би и сједиште неких институција РС требало да буде у Источном Сарајеву, а то су агенције, фондови, филијале", нагласио је он.

Одборник ПДП-а Драгиша Делић истакао је да ће ПДП тражити да се у стратегији развоја дефинишу индустријске зоне и да се зна гдје ће бити више заступљена дрвопрерађивачка индустрија како би потенцијалног инвеститора доводили на то подручје.

Према Делићевим ријечима, град Источно Сарајево до 2020. године мора да буде пандан граду Сарајеву због чега ће ПДП тражити од Владе РС да се дио институција БиХ дислоцира у Источно Сарајево, као и да дио институција Владе РС мора бити у граду Источно Сарајево.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Колико ће имати Српско Сарајево становника 2015?какав је тренд досељавања?

Share this post


Link to post
Share on other sites

trend doseljavanja nije nikada bio visok. u zadnjih 10 godina broj stanovnika u s.s (u donjem dijelu) je porastao za svega par hiljada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ничија земља од 57 милиона квадрата

Datum: 01.04.2011 22:00

Autor: Свјетлана Тадић

БAЊAЛУКA - Између Републике Српске и ФБиХ тренутно постоји 57 милиона квадратних метара земљишта за које се не зна којем ентитету припада, јер NATO није предузео ништа о питању усаглашавања двије стране, иако је Геодетска управа РС доставила детаљан план разграничења крајем јануара ове године.

Рекли су то у Републичкој управи за геодетске и имовинско правне послове РС и додали да су урадили опис међуентитетске границе користећи карту БиХ коју је користило и Министарство одбране СAД у Дејтону.

- Линији која је у Дејтону повучена с једним милиметром, на терену је 50 метара ширине. Нашли смо средишњу линију и утврдили опис границе у дужини 1.146 километара између РС и ФБиХ. Предали смо то NATO-у али нам још ништа нису одговорили - рекли су у Управи.

Линија разграничења пролази кроз 42 општине РС, а њом су пресјечена приватна имања у дужини од 520 километара.

- Постоји више од 14.000 приватних парцела за које њихови власници не знају да ли припадају Српској или Федерацији - истакли су у Геодетској управи и додали да гранична линија пролази кроз државну својину у дужини од 630 километара, што ствара велике проблеме, посебно због експлоатације шумских богатстава.

Управни одбор Савјета за примјену мира (PIC) на посљедњој сједници подржао је ангажман NATO-а и EUFOR-а на разграничењу међуентитетске линије.

PIC је подсјетио РС и ФБиХ на Aнекс два Дејтонског споразума, те истакао да он мора да буде испуњен.

Овим Aнексом регулисана је обавеза ентитета да идентификују и утврде међуентитетску линију разграничења.

Из NATO-а су рекли да су од РС запримили значајан број докумената те да је транспарентност РС у овом питању вриједна поштовања.

- Тренутно се сви материјали преводе и анализирају, а послије тога ћемо, заједно с командантом EUFOR-а, изабрати одговарајући начин за бављење овим питањем - рекли су "Гласу Српске" из NATO штаба у БиХ.

Пред крај прошле године Влада РС је писмом подсјетила високог представника у БиХ Валентина Инцка да у Дејтонском споразуму постоји и Aнекс два и да ће РС иницирати поступак идентификације међуентитетске линије разграничења. Из OHR-а убрзо је стигло упозорење да је то могуће само уз сагласност оба ентитета.

Договор

Половином 1996. године РУГИП је заједно са ИФОР-ом обиљежио око 60 километара линије разграничења код Добоја, а у оквиру тог договора са ФБиХ су замијењене територије у близини Хашана на Грмечу, код Крупе, затим код Петрова и Грачанице на Озрену, те код Рибника.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...