Jump to content
Sign in to follow this  
vaso

zašto ne prijeći na Vistu

Recommended Posts

zašto ne prijeći na Vistu .

kategorija: Windows Vista

Uglavnom smo pisali o prednostima novih tehnologija, no kako u stvarnom svijetu nije sve sjajno i bajno, tako u nastavku pročitajte nekoliko razloga koji bi vas mogli odvratiti od korištenja Windows Viste. Zadnja verzija najraširenijeg OS-a na svijetu izazvala je dosta buke u informatičkom svijetu i postavlja se pitanje da li se isplati prijeći na Vistu, a odgovor u velikoj mjeri zavisi od cijelog niza različitih čimbenika.

Nadogradnja hardvera

Kako nova inačica OS-a zapravo zahtijeva nešto više tehnološke standarde računala, korisnici koji imaju starija računala mogu naići na cijeli niz ozbiljnih problema. Naime, ukoliko vaše računalo nije u potpunosti u skladu sa zahtjevima koje nameće novi operativni sustav, moguće je da on uopće neće raditi. Ovaj prijelaz najlakše će obaviti korisnici koji upravo kupuju ili su tek nedavno kupili računalo i pri tome odabiru komponente na kojima je jasno naznačeno da su usklađene sa zahtjevima novog OS-a (naljepnica Designed for Windows Vista). Dakle, prije kupnje provjerite da li vaše komponente računala podržavaju instalaciju Windows Viste.

Podrška za drivere

Da biste koristili Vistu potrebno je provjeriti jesu li vam sve hardverske komponente i softver koji posjedujete na računalu kompatibilni s najnovijim operativnim sustavom. Pošto je danas na tržištu prisutna poprilična količina hardvera pravo je pitanje da li ćete naći odgovarajuće drivere za komad hardvera koji posjedujete. Ovdje vrijedi pravilo kao i upisu iznad – imate li novije računalo tada nećete imati problema i sve priključene hardverske komponente ispravno će raditi.

Vista vam zapravo ne treba

Na Visti ne možete napraviti mnogo bolje stvari nego na dobrom starom XP-u, odnosno sve što možete napraviti u Visti uglavnom možete napraviti i u XP-u. Istina, postoje nekoliko vrlo lijepih novih mogućnosti koje Vista podržava, no da li vama zaista treba DirectX 10.1 za igranje najnovijih igrica?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koristim Vistu vec nekih godinu i po. Istina je da je u pocetku stvarno imala mnogo trzavica, stvari danas stoje mnogo drugacije. Ubrzan je rad poprilicno, jako je ugodna za raditi, jedini problem predstavlja igranje zbog nekompatiblnosti sa Vistom i uglavnom se radi o starijim naslovima.

XP jeste odlican ali je dosegao svoj maximum i naravno i dalje je najprisutniji na racunarima. Xp Home je bio smece i bas ova Vista Home Premium je ono sto je falilo XP-u. Pravi OS za vecinu korisnika.

Sto se hardverske strane tice, pretjeruje se s pricama o zahtjevnosti, osim graficke karte koja je obicno i najskuplja komponenta na racunaru (nevezano za operativni sistem), sve ostalo ce manje-vise da radi na vecini danas prilicno jeftinih racunara. A uz ne bas preskupu nadogradnju na racunarima koje imamo (osim ako bas nije nesto jako staro) sasvim pristojno je moguce nabaciti i raditi sa Vistom.

Npr. laptop koji sam imao ranije, ne neki specijalno nabudzen, je glatko tjerao vistu i aero interfejs (iako je grafika bila integrisana Intel GMA 950, koja je uzgred dobra za vecinu stvari sem za igre...i vazno...ta karta nikad nece da rikne! I inace te Intelove jesu sporaci ali traju i traju.

Ram je minumum 1gb za komforan rad, sto je svakako danas minimum za iole ozbiljan rad kako u XP-u tako i u Visti.

I mozda kljucna stvar kod Viste koja je cini "losom" je ta sto je mnogo losije podrzana ukoliko nije originalna. I sve teze je doci do pirata a postoji ta navika ka piratima, ako cemo posteno.

Daleko od toga da govorim da XP ne valja...on jeste sjajan danas sa svim izdanim SP-ima.

Mislim da je na kraju stvar izbora, jednostavno oba su dobra s tom razlikom da je XP vec dugo s nama, dotjeran je do tancina a i naviklo se a Vista je jos uvijek mlada i za sada je njena prednost to sto je prilicno sigurnija (kad govorimo o napadima na racunar i vizuelno prilicno ugodna za rad. Ja sam se navikao i prilicno sam zadovoljan i kada kuci sjednem za XP...nerijetko zastekam kod jednostavnih operacija. ;)

Mada sumnjam da ce dotjerati daleko kao XP jer se vec prica o novom OS-u.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vistu imamo na kućnom kompu već neko vrijeme (32 bitna) i nije bilo nekih problema sa njom osim onih klasičnih oko drajvera. Prije neki dan smo stavili više RAM mem (4Gb) i 64 bitnu Vistu. Prepoznavanla je samo 3,o7 Gb memorije dok nije ubačen SP1 mislim i sada je Ok. Inače, rad na njoj mi je ugodniji nego na XP kako reče i Kec.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako postoji hardware-ska mogucnost za instaliranje Viste (zahtjevnost), kao i finansijska moc korisnika da kupi istu, onda nema razloga za ne napustanje XP-a. Ovo se, posebno, odnosi na korisnike koji preferiraju video igre, zbog Vistine dx10 podrske, kao i primarne optimizacije igara da rade na tom operativnom sistemu. Pored ovoga, Vista je mnogo sigurnija od XP-a, a sav hardware koji moze da 'gura' Vistu nema nikakve probleme sa driverima. To je stvar proslosti, i slicne probleme je imao i XP na samom svom pocetku.

Microsoft, kao i obicno, potpuno se okrenuo Visti u domenu razvoja software-a, a XP ce imati MS-ovu podrsku i dalje, prije svega zbog korisnika sa slabijim masinama, i cinjenicom da postoji bezbroj kompanija koje posjeduju racunare sa XP-om, i koje nemaju potrebu da izdvajaju sredstva za Vistu, jer se bave nekim potpuno nezavisnim djelatnostima, od onih u kojima bi sa Vistom dobili bolje rezulatate.

Medjutim, postoji prag do kojeg XP moze da prati nadolazeci software, a nakon njega, XP ce biti osudjen da funkcionise samo sa software-om koji je do tada proizveden, i samim tim dozivjet ce sudbinu win98/me nakon izlaska XP-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da dodam, mislim da je win2000, za poslovne korisnike bio numero uno kojeg je tesko dostici. Neoboriv.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...