Jump to content
Sign in to follow this  
vaso

Neizvesna sudbina Windowsa XP

Recommended Posts

Neizvesna sudbina Windowsa XP

Stiv Bolmer, glavni izvršni rukovodilac Microsofta, prisustvovao je krajem prošle nedelje otvaranju Centra za inovacije, koji je ta kompanija otvorila u belgijskom gradu Monsu. Bolmer se tom prilikom osvrnuo na sudbinu operativnog sistema Windows XP, čija isporuka je, prema ranijim planovima, trebalo da bude obustavljena 30. juna 2008. godine.

Više svetskih agencija je prenelo Bolmerovu izjavu da kompanija pažljivo prati reakcije korisnika Windowsa XP, što je mnoge navelo da zaključe da će Microsoft možda preispitati odluku o "penzionisanju" Windowsa XP. Nažalost, radilo se samo o prvom delu Bolmerovog izlaganja, budući da je on u nastavku potvrdio postojanje plana o obustavljanju isporuka Windowsa XP. Bolmerove reči su dodatno potvrdili i predstavnici Micorosftove službe za informisanje, koji su izjavili da nema nikakvih promena u pogledu obustavljanja isporuka Windowsa XP.

Da podsetimo, Microsoft je sredinom aprila saopštio da će nastaviti da isporučuje verziju Home operativnog sistema Windows XP proizvođačima originalne računarske opreme (original equipment manufacturers, OEM). Kopije operativnog sistema će dobijati proizvođači ultrajeftinih računara, a isporuke će trajati do 2010. godine, kada se očekuje da će se pojaviti nova verzija operativnog sistema, koja će naslediti Windows Vistu.

Što se tiče korisnika drugih tipova računara, odlučeno je da isporuke ostalih verzija Windowsa XP budu obustavljene 30. juna 2008. godine. Prema ranijim planovima bilo je predviđeno da se Windows XP nakon 31. januara 2008. godine više ne isporučuje proizvođačima računara, a ta odluka se odnosila na verzije Home, Professional, Media Center, Tablet PC i Professional x64. Što se tiče prodavaca računara po narudžbini, za njih je bio predviđen 31. januar 2009. godine, kao datum prestanka isporuke računara sa Windowsom XP. Međutim, budući da se Windows Vista prodaja slabije od očekivanja, proizvođači računara i prodavci su zatražili od Microsofta da pomeri te rokove, tako da je kompanija početkom oktobra odredila da se računari sa Windowsom XP mogu isporučivati do 30. juna 2008. godine. Osim toga, u prodavnicama računarske opreme se do tog datuma Windows XP može prodavati i samostalno.

Korisnici Windowsa XP se ne mire sa odlukom Microsofta, a časopis Infoworld je sredinom januara ove godine pokrenuo peticiju pod nazivom "Spasite XP" (Save XP), u kojoj se kompanija poziva da ne obustavlja isporuke tog operativnog sistema. Peticija se potpisuje na Web lokaciji časopisa, a do sada ju je potpisalo oko 170.000 korisnika Windowsa XP.

Ostaje da se vidi da li će Microsoft u narednih dva meseca promeniti svoju odluku (možda pod pritiskom potpisnika peticije), ili će Windows XP, ipak, otići u zasluženu "penziju". (G.B.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...