Jump to content

Srna

Download
 • Content Count

  20
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Srna

 • Rank
  Registrovani član

Profile Information

 • Gender
  Female
 1. Fuj? Pa nismo svi isti. Zivila sam u RS, oba djeteta je odgojila moja majka. Kako? Pa lijepo. Radili smo oboje, prvo dijete (starost 10 mjeseci) ostavim kod mame na cuvanje od 7.30 ujutro pa do 6 p. podne, nekada i duze. Dobijem drugo dijete, ja na porodiljskom, zovu me da se vratim i da me posao nece cekati. Djetetu 6 mjeseci. Njega kod babe, starijeg u vrtic. Sada sam u dijaspori i cuvam djecu, vaspitavam, odgajam. Cudni su nam putevi i situacije.
 2. Dijasporci hm. Kada pogledas na prekookeansku dijasporu ne zivi se opusteno. Mislim da je najgore onima koji se lome, pa bi da se vrate nakon kraceg vremena. Nenormalno se radi da se nesto ostvari, djeca rastu, pa se plasis da ne prerastu. U tom slucaju pazis se kredita, ali ih je nemoguce izbjeci bilo da pokrenes neki biznis ili vozis neko malo bolje auto. A takvo auto ti treba u ovoj sredini, ne zbog luksuza no zbog sigurnost kada izadjes na autoput. Ima naseg svijeta koji pametno zive, skromni su. Ne daju se uhvatiti u mrezu. Drugi koji su rijesili da ostanu, nastoje sebi da naprave ugodjaj. Pa se kupuju kuce, skupocijena auta jer se u tom slucaju na sve to gleda malo pomodarski i kako ima Pero, Djuro...mogu ja jos i bolje. I onda si zaduzen nekih cirka pola miliona doloresa. Onda sljakaj i moli Boga za zdravlje. Ima i ljudi koji su nasli posao koji sa uzivanjem rade ali ih je manje nego obicne radnicke klase. Genije ne racunam jer su u manjini. Ne znam ni jednog u svojoj blizini. Privukla mi prica koju mi isprica covjek kojeg upoznah ovog ljeta: 70 tih odlazak u Njemacku Odlucimo zena i ja da odemo u Njemacku, da zaradimo, da u rodnom mjestu kucu napravimo. Ja sam brzo naucio njemacki, dobar sam majstor - stolar. Zena dobije posao u nekoj fabrici. Nismo htjeli kupovati auto da bi ustedili, nego smo se prepacivali sa drugima do posla i nazad, a vozom do kuce. Dobijemo dvoje djece, nekako ubrzo jedno za drugim. Ostavimo jedno dijete kod moje majke, a drugo kod punice. Dolazili smo dva puta godisnje. Djeca se nisu ni znala. Zivila su u udaljenim selima. Podjes nazad za Njemacku, a srce puca. Uspjeli smo za 5-6 godina da napravimo kucu, vratimo se. Djeca se upoznala...
 3. Slabo..pfff, lijenost, slaba volja...nekad se prisilim, pa k'o trcanje svako jutro. Slabo je to. Nista bez redovne aktivnosti. Mislim da je lijenost. Pola sata se moze uvijek odvojiti, makar brza setnja. Kg mogu da regulisem, mada bolje koji kg vise ali da je tijelo zategnuto. Kada izmrsam, lice uzas jedan...tako se i mrsa, od lica pa niza stranu. ;-)
 4. Srna

  O poslu

  Uvijek sam pila kafu, ali samo iz svoje solje. :-)
 5. Mozda ipak da se nadje kompromis oko 'dubine' dekoltea. Slazem se sa uvodjenjem kodeksa oblacenja, ne naravno da bude uniformisano ali zenska/muska odijela, kosulje....kravate... Pa i vozaci autobusa voze 'kravatirani' i lijepo ih je vidjeti. :-) zaboravih da bi sve bilo podnosljivo, kancelarije moraju biti klimatizovane, zar ne?
 6. Cula sam da muslimani kupuju novogradnju u Istocnom Sarajevu, tj. stanove. Da li je to tacno?
 7. Srna

  Sarajevsko Polje

  Nema na cemu. Dosta lose kopije ove knjige su kruzile krajem 80-tih. Citale se, kopirale, prenosile od jednih do drugih. I meni je bilo drago kada sam je pronasla u elektronskom izdanju.
 8. Srna

  Sarajevsko Polje

  Ovo sto sam postavila je knjiga 11 i opisuje Sarajevsko Polje. Evo link i na ostale dijelove Etnografskog zbornika, nadam se da cete uspjeti otvoriti. http://www.archive.org/search.php?query=cr...%20umetnosti%22
 9. Srna

  Sarajevsko Polje

  http://rapidshare.com/files/239037734/Srps...ornik4.pdf.html p.s. 31.2 MB
 10. Srna

  Sarajevsko Polje

  Ake, trebalo bi sa lijeve strane da imas opciju procitaj i opciju download. Ja sam uradila download bez problema sa Google. Posto je isteklo vrijeme za copy - rights (autorska prava), knjiga nije zasticena. A u Americi set Etnografski zbornik toliko, zaista, i kosta.
 11. Srna

  Sarajevsko Polje

  Srpski Etnografski Zbornik koji je objavila Srpska Kraljevska Akademija 1908. godine Sarajevsko Polje - Popa Stjepe i Vladimira Trifkovica Knjiga govori o ostacima starijih i postanku tadasnjih sela, o polozaju Sarajeva, rijekama i planinama. Spominju se starine u Butmiru, Naklu, Blazuju, itd. Sve o ekonomskim prilikama, kretanju i porijeklu stanovnistva...o sarajevskim porodicama, odakle vode porijeklo gdje su se nastanjivali i koju Krsnu slavu slave. http://books.google.com/books?id=CSkJAAAAIAAJ&oe=UTF-8 Polozaj i stanovnistvo Pofalica, Grbavice, Miljevica, Vojkovica, Hrasnice, Vrela Bosne, Blazuja, Osijeka, Rajlovca, Vogosce...itd. Ima dosta gradje, poslije 100 strane mozete pronaci dijelove Sarajeva kao i prezimena tadasnjeg stanovnistva, promjene prezimena (kod nekih porodica), te narodna predanja o odredjenim dogadjajima.
 12. Ја се стално присечам великог паноа на излазу из Власенице према Милићима. Звонко Бајагић је написао, а ја само цитирам: "ТЕШКО БОГУ СА НАМА КАКВИ СМО"! Samo bih da prokomentarisem ovu poruku koju je 'domacin' postavio u dvoriste. Odakle nekome hrabrost i pravo da uzima Ime Gospodnje, a narocito u ovom kontekstu!? Neznanje...skrnavljenje. A ja pitam kakav je Bajagic covjek? Da li je sa nekim u zavadji, kakav je komsija....itd. Gospod je veliki i milostiv.
 13. Stecci su nastali u Raskoj tj. u Humu dok je Hum bio dio Raske i to u pravoslavnoj sredini, u humskoj episkopiji Srpske Pravoslavne Crkve. Nekropola sa steccima u Radimlji je jedan od klasicnih primjera te cinjenice. Dakle nekropola sa steccima Radimlja je bila pravoslavna i prije ulaska u Bosansku državu a kako vidimo i tokom cijelog peroda kao dio Bosne. Evo šta kaže Jaroslav Sidak u svojoj knjizi „Studije o crkvi bosanskoj i bogumilstvu” strana 65: „Radimlja je, naime, nastala u pravoslavnoj sredini, i vojvodska porodica Hrabrena-Miloradovica, čiji stecci udaraju biljeg čitavoj nekropoli, nije uopce pripadala ”Crkvi Bosanskoj„ 28 A u referenci 28 stoji ovo: ”Usp. natpis „rabe bozije marije”, „podruzja” popa Dabiziva, datiran 11.III 6939, dakle g. 1341, s grobnice na Vidostaku kod Stoca. Natpis posvjedocava postojanje pravoslavnog svecenstva u Srcu Hercegovine svega tridesetak godina prije pada pod Turke.„
 14. Ko je Sinisina supruga? Da nije presao na katolicanstvo?
×
×
 • Create New...