Dobrodošao Gost ( Prijavi se | Registracija )
![]() ![]() |
08.07.'06. - 23:21
|
|
|
Registrovani član ![]() ![]() Grupa: Members Postovi: 2 Registrovan/a: 08.07.'06. Korisnik br: 100,393 |
.......
|
|
|
|
| Googlebot |
08.07.'06. - 23:21
|
![]() |
|
|
|
|
08.07.'06. - 23:59
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Moderator Postovi: 15,436 Registrovan/a: 17.10.'04. Lokacija: Vrhbosna Korisnik br: 20 |
Дијете драго, ко је тебе лагао о тим несретним кафама са четири имена???
"Pripadnici triju glavnih vera, oni se mrze medjusobno, od rodjenja do smrti, bezumno i duboko, prenoseci tu mrznju i na zagrobni svet koji zamisljaju kao svoju slavu i pobedu a poraz i sramotu komsije inoverca. Radjaju se, rastu i umiru u toj mrznji, toj stvarno fizickoj odvratnosti prema susedu druge vere, cesto im i vek prodje a da im se ne pruzi prilika da tu mrznju ispolje u svoj njenoj sili i strahoti; ali kad god se povodom nekog krupnog dogadjaja pokoleba ustaljeni red stvari i razum i zakon budu suspendovani za nekoliko sati ili nekoliko dana, onda se ta rulja, odnosno jedan njen deo, nasavsi najposle valjan povod, izliva na ovu varos, poznatu inace zbog svoje ugladjene ljubaznosti u drustvenom zivotu i slatke reci u govoru. Tada sve one dugo zadrzavane mrznje i pritajene zelje za rusenjem i nasiljem, koje su dotle vladale osecanjima i mislima, izbiju na povrsinu i, kao plamen koji je dugo trazio i najposle dobio hrane, zagospodare ulicama, i pljuju, ujedaju, lome, sve dok ih neka sila, jaca od njih, ne suzbije ili dok ne sagore i malaksu same od svoga besa. Zatim se povlace, kao sakali podvijena repa, u duse, kuce i ulice, gde opet ozive godinama pritajene, izbijajuci samo u zlim pogledima, ruznim uzrecicama i opscenim pokretima. Taj sarajevski bes mrzosti, koji stolecima neguju razne verske ustanove, kome pogoduju klimatske i drustvene prilike, a podrzava ga i razvoj istorije, izbio je sada i srucio se na ulice modernog dela grada." Ivo Andric, "Gospodjica" «Dragi, stari prijatelju, Kad smo se ono slučajno sreli u Slavonskom Brodu, naš razgovor je bio iskidan i mučan. I da smo imali mnogo bolju priliku i više vremena, ne verujem da bismo se sporazumeli i sve izveli na čistinu. Neočekivani susret i nagli rastanak onemogućili su to potpuno. Spremama se da napustim Trst, gde mi živi majka. Odlazim u Pariz, gde imam neke rođake sa majčine strane. Ako mi tamo kao strancu dozvole lekarsku praksu, ostaću u Parizu; ako ne, idem zaista u Južnu Ameriku. Ne verujem da će ovo nekoliko nepovezanih stavova što ih u brzini pišem moći potpuno objasniti stvar i opravdati u tvojim očima moje «bežanje» iz Bosne. Šaljem ih ipak, jer osećam da ti dugujem odgovor i jer, sećajući se naših đačkih godina, želim da me ne shvatiš pogrešno i ne gledaš u meni običnog Švabu i «kuferaša» koji olako napušta zemlju u kojoj se rodio, u trenutku kad ona počinje slobodan život i kad joj je potrebna sva snaga. Da pređem odmah na stvar. Bosna je divna zemlja, zanimljiva, nimalo obična zemlja i po svojoj prirodi i po svojim ljudima. I kao što se pod zemljom u Bosni nalaze rudna blaga, tako i bosanski čovek krije nesumnjivo u sebi mnogu moralnu vrednost koja se kod njegovih sunarodnika u drugim jugoslovenskim zemljama ređe nalazi. Ali vidiš, ima nešto što bi ljudi iz Bosne, bar ljudi tvoje vrste, morali da uvide, da ne gube nikad iz vida: Bosna je zemlja mržnje i straha. Ali da ostavimo po strani strah koji je samo korelativ te mržnje, njen prirodan odjek, i da govorimo o mržnji. Da, o mržnji. I ti se instinktivno trzaš i buniš kad čuješ tu reč (to sam video one noći na stanici), kao što se svaki od vas opire da to čuje, shvati i uvidi. A stvar je baš u tome što bi to trebalo uočiti, utvrditi, analizirati. I nesreća je u tome što se niko neće i ne ume da učini. Jer, fatalna karakteristika te mržnje i jeste u tome što bosanski čovek nije svestan mržnje koja živi u njemu, što zazire od njenog analiziranja, i – mrzi svakog ko pokuša da to učini. Pa ipak, činjenica je: da u Bosni i Hercegovini ima više ljudi koji su spremni da u nastupima ¸nesvesne mržnje, raznim povodima i pod raznim izgovorima, ubijaju ili budu ubijeni, nego u drugim po ljudstvu i prostranstvu mnogo većim slovenskim i neslovenskim zemljama. Ja znam da mržnja, kao i gnev, ima svoju funkciju u razvitku društva, jer mržnja daje snagu, a gnev izaziva pokret. Ima zastarelih i duboko ukorenjenih nepravdi i zloupotreba, koje samo bujice mržnje i gneva mogu da iščupaju i otplave. A kad te bujice splasnu i nestanu, ostaje mesto za slobodu, za stvaranje boljeg života. Savremenici vide mnogo bolje mržnju i gnev, jer pate od njih, ali potomstvo će videti samo plodove snage i pokreta. Znam ja to dobro. Ali ovo što sam gledao u Bosni, to je nešto drugo. To je mržnja, ali ne kao neki takav momenat u toku društvenog razvitka i neminovan deo jednog istorijskog procesa, nego mržnja koja nastupa kao samostalna snaga, koja sama u sebi nalazi svoju svrhu. Mržnja koja diže čoveka protiv čoveka i zatim podjednako baca u bedu i nesreću ili goni pod zemlju oba protivnika; mržnja koja kao rak u organizmu troši i izjeda sve oko sebe, da na kraju i sama ugine, jer takva mržnja, kao plamen, nema stalnog lika ni sopstvenog života; ona je prosto oruđe nagona za uništenjem ili samouništenjem, samo kao takva i postoji, i samo dotle dok svoj zadatak potpunog uništenja ne izvrši. Da, Bosna je zemlja mržnje. To je Bosna. I po čudnom kontrastu, koji u stvari nije tako ni čudan, i možda bi se pažljivom analizom dao lako objasniti, može se isto tako kazati da je malo zemalja u kojima ima toliko tvrde vere, uzvišene čvrstine karaktera, toliko nežnosti i ljubavnog žara, toliko dubine osećanja, privrženosti i nepokolebljive odanosti, toliko žeđi za pravdom. Ali ispod svega toga kriju se u neprozirnim dubinama oluje mržnje, čitavi uragani sapetih, zbijenih mržnji koje sazrevaju i čekaju svoj čas. Između vaših ljubavi i vaše mržnje odnos je isti kao između vaših visokih planina i hiljadu puta većih i težih nevidljivih geoloških naslaga na kojima one počivaju. Isto tako, vi ste osuđeni da živite na dubokim slojevima eksploziva koji se s vremena na vreme pali upravo iskrama tih vaših ljubavi i vaše ognjene i svirepe osećajnosti. Možda je vaša najveća nesreća baš u tome što i ne slutite koliko mržnje ima u vašim ljubavima i zanosima, tradicijama i pobožnostima. I kao što tle na kom živimo prelazi, pod uticajem atmosferske vlage i toplote, u naša tela i daje im boju i izgled, i određuje karakter i pravac našem načinu života i našim postupcima – tako isto silna, podzemna i nevidljiva mržnja na kojoj živi bosanski čovek ulazi neprimetno i zaobilazno u sve njegove, i najbolje, postupke. Poroci rađaju svuda na svetu mržnju, jer troše a ne stvaraju, ruše a ne grade, ali u zemljama kao što je Bosna – i vrline govore i deluju često mržnjom. Kod vas asketi ne izvlače ljubav iz svoje askeze, nego mržnju na sladostrasnike; trezvenjaci mrze one koji piju, a u pijanicama se javlja ubilačka mržnja na ceo svet. Oni koji veruju i vole – smrtno mrze one koji ne veruju ili one koji drugačije veruju i drugo vole. I, na žalost, često se glavni deo njihove vere i njihove ljubavi troši u toj mržnji. (Najviše zlih i mračnih lica može čovek sresti oko bogomolja, manastira i tekija.) Oni koji tlače i eksploatišu ekonomski slabije, unose u to još i mržnju, koja tu eksploataciju čini stostruko težom i ružnijom, a oni koji te nepravde podnose, maštaju o pravdi i odmazdi, ali kao o nekoj osvetničkoj eksploziji koja bi, kad bi se ostvarila po njihovoj zamisli, morala da bude takva i tolika da bi raznela i tlačenog zajedno sa tlačiteljem. Vi ste, u većini, navikli da svu snagu mržnje ostavljate za ono što vam je blizu. Vaše su voljene svetinje redovno iza trista reka i planina, a predmeti vaše odvratnosti i mržnje tu su pored vas, u istoj varoši, često sa druge strane vašeg avlijskog zida. Tako vaša ljubav ne traži mnogo dela, a vaša mržnja prelazi vrlo lako na delo. I svoju rođenu zemlju vi volite, žarko volite, ali na tri-četri razna načina koji se među sobom isključuju, smrtno mrze i često sudaraju. U nekoj Mopasanovoj pripoveci ima jedan dionizijski opis proleća koji se završava rečima da bi u takve dane po svim uglovima trebalo izlepiti oglase: «Građanine francuski, proleće je, čuvaj se ljubavi!» Možda bi u Bosni trebalo opominjati čoveka da se na svakom koraku, u svakoj misli i svakom, i najuzvišenijem čuva mržnje, urođene, nesvesne, endemične mržnje. Jer u toj zaostaloj i ubogoj zemlji, u kojoj žive zbijeno četiri razne vere, trebalo bi četiri puta više ljubavi, međusobnog razumevanja i snošljivosti nego drugim zemljama. A u Bosni je naprotiv, nerazumevanje, koje povremeno prelazi u otvorenu mržnju, gotovo opšta karakteristika stanovnika. Između raznih vera jazovi su tako duboki da samo mržnja uspeva ponekad da ih pređe. Znam da mi se na to može odgovoriti, i sa dosta prava, da se u tom pogledu ipak primećuje izvestan napredak, da su ideje XIX veka i ovde učinile svoje, a da će sada posle oslobođenja i ujedinjenja sve ići mnogo bolje i brže. Bojim se da nije sasvim tako. (Ja sam, čini mi se, za ovo nekoliko meseci dobro video strašne međusobne odnose među ljudima raznih vera i raznih narodnosti u Sarajevu!) Štampaće se i govoriće se svuda i svakom prilikom: «Brat je mio,koje vere bio», ili «Ne pita se ko se kako krsti, neg čija mu krvca grije prsi». «Tuđe poštuj, a svojim se diči», «Integralno narodno jedinstvo ne poznaje verskih ni plemenskih razlika». Ali oduvek je u bosanskim građanskim krugovima bilo dosta lažne građanske učtivosti, mudrog varanja sebe i drugih zvučnim rečima i praznim ceremonijalom. To prikriva kako – tako mržnju, ali je ne uklanja i ne sprečava u rastenju. Bojim se da i pod pokrovom svih savremenih maksima mogu u tim krugovima da dremaju stari nagoni i kainski planovi, i da će živeti dok god ne budu potpuno izmenjene osnove materijalnog i duhovnog života u Bosni. A kad će doći to vreme, i ko će imati snage da to izvede? Jednom će doći, ja u to verujem, ali ovo što sam video u Bosni ne ukazuje na to da se tim putem već sada ide. Naprotiv. Ja sam o tome razmišljao, naročito poslednjih meseci, kad sam se još borio sa odlukom da zauvek napustim Bosnu. Razumljivo je da ne spava dobro čovek koji se nosi takvim mislima. I ja sam ležao pored otvorenog prozora u sobi u kojoj sam se rodio, napolju je šumela Miljacka naizmence sa vetrom rane jeseni u još obilnom lišću. Ko u Sarajevu provodi noć budan u krevetu, taj može da čuje glasove sarajevske noći. Teško i sigurno izbija sat na katoličkoj katedrali: dva posle ponoći. Prođe više od jednog minuta (tačno sedamdeset i pet sekundi, brojao sam) i tek tada se javi nešto slabijim ali prodornim zvukom sat sa pravoslavne crkve, i on iskucava svoja dva sat posle ponoći. Malo za njim iskuca promuklim, dalekim glasom sahat – kula kod Begove džamije, i to iskuca jedanaest sati, avetinjskih turskih sati, po čudnom računanju dalekih, tuđih krajeva sveta! Jevreji nemaju svoga sata koji iskucava, ali bog jedini zna koliko je sada sati kod njih, koliko po sefardskom, a koliko po eškenaskom računanju. Tako i noću, dok sve spava, u brojanju pustih sati gluvog doba bdi razlika koja deli ove pospale ljude koji se budni raduju i žaloste, goste i posprema četiri razna, među sobom zavađena kalendara, i sve svoje želje i molitve šalju jednom nebu na četiri razna crkvena jezika. A ta razlika je, nekad vidljivo i otvoreno, nekad nevidljivo i podmuklo, uvek slična mržnji, često potpuno istovetna sa njom. Tu specifičnu bosansku mržnju trebalo bi proučavati i pobijati kao opaku i duboko ukorenjenu bolest. I ja verujem da bi strani naučnici dolazili u Bosnu da proučavaju mržnju, kao što proučavaju lepru, samo kad bi mržnja bila isto tako, priznat izdvojen i klasificiran predmet proučavanja kao što je lepra. Pomišljao sam da se i sam bacim na izučavanje te mržnje i, analizirajući je i iznoseći na svetlost dana, da doprinesem njenom uništenju. Možda je to i bila moja dužnost, jer ja sam, iako po poreklu stranac, u toj zemlji ugledao, što se kaže, «svetlost dana». Ali posle prvih pokušaja i dužeg razmišljanja uvideo sam da nemam sposobnosti ni snage za to. Od mene bi se kao i od svih ostalih tražilo da stanem na jednu stranu, da budem mržen i da mrzim. A ja to nisam hteo ni umeo. Možda bih, ako tako mora biti, i pristao još da padnem kao žrtva mržnje, ali da živim u mržnji i sa mržnjom, da učestvujem u njoj, to ne mogu. A u zemlji kao što je sadašnja Bosna, onaj koji ne ume ili, što je još više i teže, onaj koji svesno neće da mrzi, uvek je pomalo tuđin i izrod, a često mučenik. To važi i za vas, rođene Bosance, a pogotovo za čoveka došljaka. – I tako sam ja jedne od tih jesenskih noći, slušajući čudna dozivanja tih raznovrsnih i raznoglasnih sarajevskih tornjeva, zaključio da ne mogu ostati u svojoj drugoj domovini Bosni, da ne treba u njoj da ostanem. Ja nisam toliko naivan da tražim u svetu varoš u kojoj nema mržnje. Ne, meni treba samo mesto u kome ću moći živeti i raditi. Ovde to ne bih mogao. Ti ćeš sa podsmehom, možda i sa prezirom, ponoviti svoju reč o mom bežanju iz Bosne. Ovo moje pismo neće imati snage da ti moj postupak objasni i opravda, ali izgleda da u životu ima prilika kad važi drevno latinsko pravilo: No nest salus nisi in fuga.1 I molim da mi veruješ samo toliko: da ne bežim od svoje čovečanske dužnosti, nego zato da bih mogao da je potpuno i nesmetano izvršim. Tebi i našoj Bosni želim u novom narodnom i državnom životu svaku sreću! Tvoj M.L.» -------------------- Нека буде заборављена десница моја, ако те заборавим, свети Јерусалиме мој, Косово моје и Метохијо моја.
|
|
|
|
09.07.'06. - 00:10
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Moderator Postovi: 15,436 Registrovan/a: 17.10.'04. Lokacija: Vrhbosna Korisnik br: 20 |
И одакле ти сулуда идеја да поред све ове мржње, зла, горчине... говориш о браћи?
Изгледа као да се са неким зајебаваш и ружно шалиш тако игноришући стварност и зло. Братство и јединство продаји неком ко је пао с Марса. -------------------- Нека буде заборављена десница моја, ако те заборавим, свети Јерусалиме мој, Косово моје и Метохијо моја.
|
|
|
|
09.07.'06. - 05:11
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postovi: 522 Registrovan/a: 12.05.'05. Korisnik br: 100,055 |
Malo je doza mraznje opala,pa se sad nudi fildzan(eto viska).....licno,na fildzan bi odgovorio ,kineskim zidom,iz razloga da nemamo dodira sa mrznjom,ali nas ovaj "nerazumni svjet" svjesno vraca u u taj zacarani krug....nisam svjedok svakodnevnih desavanja ,ali primjetim s vremena na vrijeme iz mnogobrojnih politickih clanaka ,foruma,raznoraznih ubistava(poput onog Anisa Bandica-cini mi se da se tako zove i sl ) da je nivo iste jos uvijek izrazen ,odnosno vrlo opasan......umijesto da se to sprjecava i lijeci,svjet svjesno zblizava i istovremeno podgrijava tu pritajenu bolest,samo sa jednim ciljem da uzme svo ekonomsko blago a pacijenti ce sami po sebi nestati u sukobima te iste mrznje.....
|
|
|
|
09.07.'06. - 13:35
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Download Postovi: 810 Registrovan/a: 12.01.'06. Lokacija: Пале, Република Српска, БиХ Korisnik br: 100,190 |
''Fildžan viška''? Možda bi ovo što ću reči trebalo da bude u rubrici ''biseri''. Čini mi se 2003. godine jedan prijatelj mi je rekao da ima jedan kafić u Busovači (večinsko hrvatsko stanovništvo i što nije zanemarljivo - vlasnik kafića je Hrvat), gdje na zidu stoji veliki cjenovnik na kome piše:
KAVA 1 KM; KAFA 1,50 KM; KAHVA 2 KM. I stvarno jednom navratim tamo i naručim kafu i platim 1,50 KM. Nakon godinu dana kasnije navratim ponovo u taj kafić, kad više nema onog cjenovnika. Kažu mi da je inspekcija naredila da se on ukloni. Eto ta inspekcija me stavi u ''tešku'' dilemu? Ne znam kako da naručim kafu. Dolazi konobar i kaže: ''Za vas Srbine može kafa, a platite je kao kavu''. Gostoljubivo, nema šta. Nego, skontam ja da se taj čarobni napitak naručuje na tri nacionalna jezika i bez obzira što se radi o istom napitku, eto, ima i tri različite cijene, što sa ekonomskog aspekta nikako ne treba biti zanemarljivo?! Opet razmišljam da li mi sa time možemo u Evropu? Da ne bi bio optužen za naraušavanje medjunacionalnih odnosa - naručim sok, popijem i platim i tako ispoštujem sve konvencije o poštovanju ljudskih prava i naravno ravnopravnost jezika sva tri konstitutivna naroda u BiH. Naravno, kafa se pije radi užika i u porodičnom ili prijateljskom ambijentu. A, uz kafu se otvore mnoga pitanja. Dakle, iako se radi o istom napitku, nikako nije moguće postići bilo kakav kompromis ako ja pijem kafu, onaj preko puta mene kahvu, a onaj treći kavu. Prvo, nismo u ravnopravnom položaju kod plaćanja. Pošto nije moguće da sva trojica pijemo kavu, a najjeftinije bi prošli, sad razmišljam kako bi prošli da sva trojica pijemo kahvu?! Duplo više bi platili. E, sad ova dvojica sa mnom (Bošnjak i Hrvat) neće da piju kafu, mada bi ona bila taj željeni kompromis i prava sredina. I na kraju, kad pogledam linkove koji se ovdje nude i da odmah kažem da mi ne pada na pamet da nijedan otvaram - odmah zaključujem iz naziva ko su njihovi vlasnici i šta im je cilj. Da zaključim - kafa, kava ili kahva nisu samo za fildžan. Gdje je tu nacionalna ravnopravnost ako nema šoljice?! I drugi slučaj koji bi opet bio za rubriku ''biseri''. Mislio sam da u Sarajevu nema kafića koji nema aparat za ''ekspreso kafu''. Ali, ima jedan takav. Naručim duplu ekspreso kafu, kad konobarica, na dvije tacne sa dvije džezvice i sa po jednim ''fildžanom'' na obje tacne donese ''duplu kafu'', kavu, kahvu, ma ko bi sad mogao pogoditi?! Ali, pretpostavljam, da se radilo o kahvama, jer se to dešavalo u ''multietničkom'' Sarajevu. Prvo sam pomislio da me konobarica nije dobro razumjela kad sam naručio duplu ''ekspreso kafu'', ali brzo skontam da nisam dobro informisan i da ne znam da je konobarica upravu, jer se radilo o novokomponovanom sarajevskom načinu i definiciji ''duple'' sarajevske kahve!? Naravno, uredno platim nepopivši ni kafe, niti kahve. Zato, neka svako pije ono što voli i želi, kao što je svakome od nas ostavljeno pravo da bira svoje društvo i one sa kojima će piti taj čarobni napitak. E sad, šta će od tema biti kandidovano uz kavu, kafu ili kahvu - to je druga stvar, ali ipak u takvom medjunacionalnom društvu, evo, molim da samo jedna od tema ne bude u duhu ''bratstva i jedinstva'', naravno ako je to ikako moguće!? -------------------- СЛАВУЈЕВ БЛОГ: http://sjovicicslavslavuj
Juce sam bio neodmeren i posesivan, hteo sam da promenim celi svet ! Danas sam mudar i pragmatičan, promenio sam sam sebe..... |
|
|
|
09.07.'06. - 14:15
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Download Postovi: 6,607 Registrovan/a: 01.12.'04. Lokacija: Velika jezera Korisnik br: 51 |
QUOTE(valterbranisarajevo @ 09.07.2006. - 00:21) [snapback]26679[/snapback] Čak i u ovim olovnim vremenima postoji bezbroj primjera suživota i tolerancije među ljudima različitih vjeroispovjesti i nacionalnosti u Bosni i Hercegovini. Na žalost, uglavnom ogroman publicitet dobiju ružni događaji, međunacionalni i međuvjerski incidenti, dok se sve ono lijepo i pozitivno gura pod tepih. Vijekovima je zajedničko ispijanje kafe/kave/kahve komšija i braće različitih vjera i nacija bio najočitiji primjer suživota i tolerancije na ovim prostorima. Kao posljedica tog druženja nastao je i čuveni izraz "Fildžan viška". Onda dođoše neljudi i posvađaše komšije radi mizernog cilja da napune svoje džepove tuđim znojem i mukom, i da preko noći od fukare postanu gospoda, (ali ne uspješe, gospodin se ne postaje nego se rađa). Međutim, komšija u dnu duše sada osjeća da je ova kafa/kava/kahva koju sada pije sa "svojim" nekako gorka, i da nije tako pitka kao ona koju je pio prije rata sa svojim komšijom druge nacije. Ima dva izbora ili će prestati sa najdražim užitkom ili će morati naći svog starog komšiju, pogledati se u sa njim u oči i ponovo kao nekada, kada su dobri hodali po ovoj zemlji, popiti zajedno najslađi napitak. I gle čuda, ta kafa/kava/kahva će za razliku od one prve biti tako slatka i pitka – moraće "nastaviti“ još jednu džezvu. Cilj ovog posta je da dole navedenim primjerima pokažemo svim onim koji zavadiše braću i komšije da je njihov pogani naum bio uzaludan i da će naša djeca, isto tako kako su naši stari to radili vijekovima nastaviti ovaj prekrasni ritual ispijanja kafe/kave/kahve sa svojim komšijama i braćom. Nadam se da ćemo jednom svi zajedno sjesti i popiti fildžan /šoljicu/šalicu kafe/kave/kahve iz one velike džezve koju imamo često priliku vidjeti na TV jer će u njemu biti ovog čudotvornog napita dovoljno za sve. Pozivam sve da ovaj post obogatimo primjerima suživota i tolerancije u Bosni i Hercegovini. BiH Internet mreži "fildžan viška“ koja će promovisati prijateljstvo, toleranciju i suživot, možete se pridružiti na nekom od sljedećih foruma: Sarajevo-x: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=26367 ... Farsa se nastavlja. Ideja multi-kulti drustva gdje bi Srbima drugi odredjivali kako da misle i sta da pricaju je i dalje u igri. Sarajevo-x, forum bez ikakave tolerancije i komunikacije, gdje te banuju cak i ako kazes za koga navijas, sad prosipa suplju o fildzanu viska i toleranciji. Umjesto rjesavanja pravih medjunacionalnih problema, odustajanja od agresivne politike prema Srbima i RS, i dalje se pokusavaju prodat muda pod bubrege... Da mi prvo napravimo referendum u RS, pa onda da skuvamo jednu kaficu (IMG:style_emoticons/smajli/icon_wink.gif) |
|
|
|
09.07.'06. - 14:54
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Moderator Postovi: 11,563 Registrovan/a: 28.10.'04. Korisnik br: 31 |
Глорификовање комшијских односа је типични производ из кухиње бх муслимана. Од тога су се развиле читаве теорије, један нарочит стил - да подведемо све под комшиологију. Као да се прича о нарочитој философији живљења, а заправо се ради о оном нарочитом притиску стварање лажне и одвратне блискости, испијања кафа, упадања у туђу кућу кад ти падне на памет, изувања ципела пред вратима и сједења на поду, забадања носа у туђ живот... Тај феномен циганије међу људима треба да буде нешто фантастично и треба да се сви томе дивимо. Чист идиотизам. За културног човјека, који зна шта је култура становања, поштовање и опхођење са комшијом је у границама поштовања туђег простора и слободе. А све остало је лаж и тзв. "балинлук" (тако се код нас зове то "с кафе на кафу", "с трач партије на трач партију", "од куће до куће".)
-------------------- Now the future's staring at me
like a vision from the past, and I know these crumbs they sold me, they're never gonna last. |
|
|
|
09.07.'06. - 18:20
|
|
|
Поздрав браниоче Сарајева,
Некако ме овај твој ник подсјећа на ону пјесму с краја 1995, "Неки страни људи урезаше ране, бранећи мој град, бранећи од мене... " Како ти већ рече високопоштовани колега Аке, та твоја прича о кафенисању је један тешки шупљак. Није проблем ни у каквом пијељу кафе са било ким, ког год да је закона нити мислим да би то угрозило моје циљеве и идеале. Посебно ако се ради о пријатељима "друге вјере". Немам ја проблем с тим што ти сједиш у "Кнезу" (нема потребе да нешто пуно хвалимо башту, и није нека, свака част твом поштовању кафића с друге стране), ја имам проблем с тим што не могу да се осјећам претјерано ни добро ни пријатно кад ходам по мом бившем граду, сједим у његовим баштама и кафанама, причам с његовим људима, и што ме сунце огрије кад сиђем с Враца или кад видим таблу "Добродошли у Републику Српску" према Кули. Ма, чим пређем трг на кецу или на четворци. Колико сам ја схватио, а опростићеш ми ако гријешим, не причаш ти само о кафенисању са "иновјерцима" Као што већ рече високопоштовани колега Аке, ради се о продавању муда за бубреге и шупљаку. У овом тренутку је форсирање лијепог и позитивног стварање лажне слике! Само глупаци могу да занемаре високу политику, која нам свима кроји капу, и концентришу се на кафенисање! Такви су 92. кафенисали са својим комшијама све док их Цацо и слични нису одвели на стријељање, и сигуран сам да су се питали шта се то задеси и док су падали у јаму! Јер су игнорисали високу политику и вјеровали у теорију "братствојединственог филџана", јер су мислили да је исконска босанска мржња нешто чега нема, јер су форсирали лијепо и позитивно! Како рецимо босански Србин са фртаљем мозга може да размишља о некаквој кафи као примарној, док цијела Федерација кипти од мржње према нама! Док Силајџић и багра дивљају, Токић, камионџија Ајановић... и бљују најстрашније гадости о нама, раде најискреније на нашем уништењу. А велики број оних с којима треба да пијемо кафу мисли као они, видјећеш на изборима. Остали подржавају Тихића и његове, Силајџића и његове, или неку још гору багру типа Мудериса, Халиловића, Алиспахића... то ти је стање у нашем комшилуку, наш комшилук би радо пошао у нови рат да нам се "освети". То је проблем, а не то што не пијемо кафу. То је права слика суживота и толеранције на овим просторима, као што је била кроз вијекове. Није прошао рат да се та комшијска мржња није испољила. Нека се наше комшије прво ослободе говора мржње којима их нељуди затроваше, нека признају право осталих народа на равноправност, нека престану са агресивношћу, нека осуде злочине, па ћемо онда да пијемо кафу с њима као с комшијама с којима су нас нељуди раздвојили. Овако су комшије свјесни саучесници тих нељуди. Не знам мајке ти одакле ти идеја да је мени кафа коју попијем са братом Србином или сестром Српкињом горка и мање питка јер је не пијем са комшијом друге нације????? Мене са браћом нико није посвађао. А комшије су изабрале да се посваде са мном и да ми годинама раде о глави. Кад од тога одустану, није проблем, наставићемо тај прекрасни ритуал. Само што си се мало зајебо, није то ритуал који су наши стари вијековима поштовали. Наши стари су се вијековима клали, и то су обично ваши стари клали моје старе, било под Турцима, било служећи Аустрију, било служећи Хитлера и НДХ, било служећи Исламски декларацију и САД, мало те јебе историја. Мени не пада на памет да клање мојих предака тумачим као лијеп вјековни обичај пијења кафе заједно! Али добро, времена су дошла нова, сад смо цивилизованији, јел, како да нисмо, није никакав проблем да се пије кафа. Али је проблем та мржња и агресивност од стране наших комшија. Ријешите то, па сте добродошли на кафу. Примјери сужуивота и толеранције су изузетак, пажњу треба посветити елиминисању негативних појава, о њима треба да се прича, а не да се гурају под тепих причама о нашој доброти и љубави, и кривици неких страних људи БЕЗ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА који бануше изнебуха и посвадише нас накратко. Промоција пријатељства, толеранције и суживота може ићи само преко елиминисања тих негативности. А добра су ти мјеста за промоцију, како рече Аке, фашистички форум Сарајево ИКС гдје Србин пије бан после три поста. Ето, надам се да ћеш као добар комшија саслушат комшијину муку. Ако ћеш се правит да је нема или ако ти није битна, и ниси неки комшија. Код правих Срба, комшија је други род. -------------------- Нека буде заборављена десница моја, ако те заборавим, свети Јерусалиме мој, Косово моје и Метохијо моја.
|
|
|
|
10.07.'06. - 08:58
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Super Moderator Postovi: 11,563 Registrovan/a: 28.10.'04. Korisnik br: 31 |
Успут буди речено - филџан је много ружна ријеч. А не бих из тога попила каву да ми неко плати. Уф!
-------------------- Now the future's staring at me
like a vision from the past, and I know these crumbs they sold me, they're never gonna last. |
|
|
|
11.07.'06. - 14:54
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postovi: 3,302 Registrovan/a: 06.10.'04. Lokacija: Izrael Korisnik br: 7 |
Cisto sumnjam da si iz toga razloga izabrao bas taj "nick"....Vise ce biti da pokazes kome pripadas, pogotovo kada dodjes na neki "cetnicki" sajt....
Sve te linkove koe su postavio....su zalost. Na vecinu njih sam bio, uzaldno trazeci normalna covjeka, sa kojim se, bez nacionalistckih strasti, moze popricati o bilo cemu, pa i ovom ratu. Na tim se sajtovima sakuplja mrznja i netolerancija. Ziv ti meni bio....o fildzan (soljica, salica) viska sam rekao sta sam imao, i tu zavrsavam. -------------------- We Are Motorhead, And We Play Rock'N'Roll.....
|
|
|
|
11.07.'06. - 17:34
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Members Postovi: 3,302 Registrovan/a: 06.10.'04. Lokacija: Izrael Korisnik br: 7 |
Mater svoju zajebaji ali i ne i mene, jesi cuo? Za razliku od tebe, ovaj Forum smatram prvo srpskim pa tek onda bosanskim, ako je tako nesto uopste moguce da bude i da postoji, a ne nikako "cetnickim".
I dalje, nemoj da se pravis lud...Takve kao ti sam vidjao ovdje na tone, m ogi su bili glupi da u startu otkriju svoje boje, a neki fol "namazani", kao sto ti pretendiras da jesi, traju malo duze ali ipak na kraju ispuse dobro na svim frontovima, jer otkriju svu zalost svoji licnih uvjerenja. Dakle, zajebi jarane za glupostima, ok? -------------------- We Are Motorhead, And We Play Rock'N'Roll.....
|
|
|
|
11.07.'06. - 17:43
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Download Postovi: 4,729 Registrovan/a: 07.12.'04. Korisnik br: 64 |
Ijaooo, kako volim ove "dobronamjerne" ! (IMG:style_emoticons/smajli/icon_lol.gif)
Ispricacu jedan dozivljaj koji mi se desio davno u djetinjstvu i koji mi je u tom trenutku bio neobjasnjiv da bi mi se kasnije samo reklo. Imao sam otprilike 7 godina, mozda ni toliko i ljeto sam provodio kod babe i djeda. Imao sam druga , mog vrsnjaka, sa kojim sam se druzio. Jednom prilikom smo se popeli na neku garazu i ja sam stajao na ivici te garaze , okrenut ledjima njemu. On je odjednom prisao i gurnuo me s te garaze. Sticajem okolnosti ili nekom ludom srecom, prosao sam nepovrijedjen, ni ogrebotine nije bilo. Moja baba je to vidjela s balkona, pocela se derati i ovaj pobjegne. Poslije je dolazio da se izvine, a meni nista jasno nije bilo. I opet, dijete k'o dijete, izadjem u igru, nadjem njega i pitam ga "sto si me gurnuo s garaze" ? Kaze on meni "Zato sto nisi katolik"! Jebo mene moj otac ako je on 1981-1982. znao sta znaci "katolik", a o sebi da i ne govorim. On je to morao da ponese iz kuce. A da apsurd bude veci, taj moj "drug" se zove i preziva isto kao njegov djed, cije ime nosi ulica u tom gradicu, jer je djed satro bio neki usrani narodni heroj. Normalno pitao sam babu sta znaci "katolik" , nije htjela da mi kaze samo je rekla "znaces kad porastes, a sa njim se vise neces druziti". Mudra baba bila, pokoj joj dusi. Nakon par godina sam saznao i ko sam i sta sam i sta znaci katolik i musliman i pravoslavac i vlah i balija i sokac ... Vjerovatno su te termine izmislili neki zli ljudi izdaleka pa nam ih podvalili dok smo mi, eto naivno, ispijali "fildzan viska" sa dobrim komsijama. Ako sam ista naucio, to je da se najvise cuvam "dobrog komsije" i da mu nikad ledja ne okrecem. Jer dok u jednoj ruci nosi "dZezvu" u drugoj bi obicno skrivao noz. Iskustvo nam to najbolje govori. Svaka cast pojedinim primjerima ljudskosti , ali to su vise incidenti nego pravila ili tradicija. Sto bi rek'o Nele Karajlic "rasli smo na istoj zemlji al' iz raznih korijena" . I jos jedno pitanje za "dobronamjernog", ima li u BiH ijedno selo da nije bilo gotovo stopostotno etnicki cisto ? |
|
|
|
11.07.'06. - 17:53
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Download Postovi: 4,729 Registrovan/a: 07.12.'04. Korisnik br: 64 |
I jos da dodam, ono sto su Paveliceve ustase zapocele u Drugom Svjetskom ratu , Tudjmanove i Alijine ustase su zavrsile u ovom. Danas u tom gradu mojih djeda i babe nema skoro nijedno srpsko uvo. Mozda par staraca koji su se vratili tu da umru. A opet apsurd , tu je na prvim izborima pobijedio SDP a ne nacionalne stranke !
|
|
|
|
11.07.'06. - 17:57
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Download Postovi: 6,607 Registrovan/a: 01.12.'04. Lokacija: Velika jezera Korisnik br: 51 |
Ovo me podsjeca na onaj slogan pred referendum,
Raja ce glasati za suverenu, a papci protiv... Gade mi se takve podvale, ko i tzv raja, koja sada simbolise najveci papanluk... |
|
|
|
11.07.'06. - 20:02
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Download Postovi: 3,230 Registrovan/a: 19.04.'05. Lokacija: Egipat Korisnik br: 100,043 |
QUOTE(valterbranisarajevo @ 11.07.2006. - 18:11) [snapback]26771[/snapback] Stani bolan .Sto se odmah palis ! Zasto mislis da te zaje...? Ti si meni pokusao poturiti nesto sto ja nisam rekao. .....bavam. (IMG:style_emoticons/smajli/smile2.gif) A poturas, poturas......znamo mi da ti volis poturit. (IMG:style_emoticons/smajli/smile2.gif) |
|
|
|
11.07.'06. - 20:30
|
|
|
Veteran ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Download Postovi: 3,230 Registrovan/a: 19.04.'05. Lokacija: Egipat Korisnik br: 100,043 |
Vazi. Meni na teret. (IMG:style_emoticons/smajli/smile2.gif)
A sta cemo sa onim poturas, poturas.....mislim , hej .....Valtere ...... (IMG:style_emoticons/smajli/smile2.gif) |
|
|
|
13.07.'06. - 23:07
|
|
|
Registrovani član ![]() ![]() Grupa: Members Postovi: 8 Registrovan/a: 13.07.'06. Lokacija: RS Korisnik br: 100,400 |
(IMG:style_emoticons/smajli/icon_eek.gif) (IMG:style_emoticons/smajli/icon_evil.gif)
Ovo neka zajebancija nekog dokonog "komše"??? Valterčić, samo malo prelistaj istoriju s posebnim osvrtom na Srbe i muslimane i njihova ispijanja brutalno krvavih kafa i shavtićeš ono što ja mislim da već znaš, nego se malo sprdaš, da nikad nikakvog dobra između nas nije bilo niti će ga ikada biti! (IMG:style_emoticons/smajli/icon_evil.gif) |
|
|
|
13.07.'06. - 23:32
|
|
|
Registrovani član ![]() ![]() Grupa: Members Postovi: 8 Registrovan/a: 13.07.'06. Lokacija: RS Korisnik br: 100,400 |
QUOTE(yossarianba @ 09.07.2006. - 18:20) [snapback]26703[/snapback] што ме сунце огрије кад сиђем с Враца или кад видим таблу "Добродошли у Републику Српску" према Кули. Ja kad vidim nasu RS tablu srce mi preskoči i odmah bi zaigrao od sreće! (IMG:style_emoticons/smajli/dance.gif) QUOTE Колико сам ја схватио, а опростићеш ми ако гријешим, не причаш ти само о кафенисању са "иновјерцима" Као што већ рече високопоштовани колега Аке, ради се о продавању муда за бубреге и шупљаку. У овом тренутку је форсирање лијепог и позитивног стварање лажне слике! Само глупаци могу да занемаре високу политику, која нам свима кроји капу, и концентришу се на кафенисање! Такви су 92. кафенисали са својим комшијама све док их Цацо и слични нису одвели на стријељање, и сигуран сам да су се питали шта се то задеси и док су падали у јаму! Јер су игнорисали високу политику и вјеровали у теорију "братствојединственог филџана", јер су мислили да је исконска босанска мржња нешто чега нема, јер су форсирали лијепо и позитивно! Како рецимо босански Србин са фртаљем мозга може да размишља о некаквој кафи као примарној, док цијела Федерација кипти од мржње према нама! Док Силајџић и багра дивљају, Токић, камионџија Ајановић... и бљују најстрашније гадости о нама, раде најискреније на нашем уништењу. А велики број оних с којима треба да пијемо кафу мисли као они, видјећеш на изборима. Остали подржавају Тихића и његове, Силајџића и његове, или неку још гору багру типа Мудериса, Халиловића, Алиспахића... то ти је стање у нашем комшилуку, наш комшилук би радо пошао у нови рат да нам се "освети". То је проблем, а не то што не пијемо кафу. То је права слика суживота и толеранције на овим просторима, као што је била кроз вијекове. Није прошао рат да се та комшијска мржња није испољила. Нека се наше комшије прво ослободе говора мржње којима их нељуди затроваше, нека признају право осталих народа на равноправност, нека престану са агресивношћу, нека осуде злочине, па ћемо онда да пијемо кафу с њима као с комшијама с којима су нас нељуди раздвојили. Овако су комшије свјесни саучесници тих нељуди. Не знам мајке ти одакле ти идеја да је мени кафа коју попијем са братом Србином или сестром Српкињом горка и мање питка јер је не пијем са комшијом друге нације????? Мене са браћом нико није посвађао. А комшије су изабрале да се посваде са мном и да ми годинама раде о глави. Кад од тога одустану, није проблем, наставићемо тај прекрасни ритуал. Само што си се мало зајебо, није то ритуал који су наши стари вијековима поштовали. Наши стари су се вијековима клали, и то су обично ваши стари клали моје старе, било под Турцима, било служећи Аустрију, било служећи Хитлера и НДХ, било служећи Исламски декларацију и САД, мало те јебе историја. Мени не пада на памет да клање мојих предака тумачим као лијеп вјековни обичај пијења кафе заједно! Примјери сужуивота и толеранције су изузетак, пажњу треба посветити елиминисању негативних појава, о њима треба да се прича, а не да се гурају под тепих причама о нашој доброти и љубави, и кривици неких страних људи БЕЗ ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА који бануше изнебуха и посвадише нас накратко. Промоција пријатељства, толеранције и суживота може ићи само преко елиминисања тих негативности. А добра су ти мјеста за промоцију, како рече Аке, фашистички форум Сарајево ИКС гдје Србин пије бан после три поста. Ето, надам се да ћеш као добар комшија саслушат комшијину муку. Ако ћеш се правит да је нема или ако ти није битна, и ниси неки комшија. Код правих Срба, комшија је други род. Realno! Sjajno! (IMG:style_emoticons/smajli/notworthy.gif) |
|
|
|
14.07.'06. - 19:35
|
|
|
QUOTE(valterbranisarajevo @ 09.07.2006. - 20:27) [snapback]26707[/snapback] Znam da ce mi biti tesko da te uvjerim da Fidzan viska ne postoji zbog toga da se preko njega prodaju neke skrivene ideje. Ideja je moja pala mi je na pamet u jednom trenutku mog zivota kada mi je bilo veoma tesko i kada sam lezeci u krevetu imao puno vremna da razmisljam o svemu, pa i o ovome. Наравно да знаш, кад ти је пала на памет ова идеја ти си имао на уму да је пуно мржње и неповјерења у Босни. Али ти се не даш, па ако истрајеш, може бит да ова твоја акција изађе у Данима, Авазу јал можда у каквој емисији на Хајату. Ти преко тог твог филџана не продајеш скривене већ откривене идеје. Фалсификујеш и историју и стварност, причаш о историји добрих односа а скриваш историју мржње која је доминирала, причаш о толеранцији док нетолеранцију игноришеш, иако је доминантна. На лажној слици покушаваш да градиш неко кафенисање, а од тога нема добра, пробало се више пута. Лијепа ти је идеја да не треба зазирати од иновјераца, али дај то сведи у неке реалне оквире, а не у неке "куку ко нас завади наивне" приче о босанској идили ђе се сви воле и кафенишу, јер је протурати такве бајке после свог оног клања - увреда за здрав разум. QUOTE Ako ne uspijem pozivam Vas da procitate i ostale diskusije na svim forumima pa cete vidjeti da ljudi iz razlicitih „tabora“imaju iste sumnje, ako nista o ponovnom uspostavljanju izlizane ideje o „bratstvu i jedinstvu. Cilj Fildzana viska je samo taj da one koji bi zelili da ponovo popiju kafu sa svojim komsijom a nemaju hrabrosti da se, zbog nekih razloga – uglavnom osude okoline, ne mogu odluciti na prelazak te nevidljive granice. Mislim da to nije sizifov posao jer postoje ljudi koji to rade. E zato ja cesto nemam odgovor na neka pitanja koja mi se postavljaju. Nadam se da mi i Vi neceti zamjeriti sto nemam odgovre na neka pitanja. Као што ти већ рекох, мени је, упркос твом увјерењу, кафа са братом Србином подједнако слатка као са неким ко то није, ако не и слађа. Да имам неку луду потајну жељу да кафенишем са Бошњацима, немам. Да ми смета да попијем кафу са Бошњацима, не смета. Нити ми то ико брани, као што сумњам да ико икоме брани у Босни данас. Дакле, нађи нешто корисније за свој циљ. QUOTE Ti si citirao i velikog Andrica. Da on je cesto sa svicarskom preciznoscu procijenjivao ljude sa ovih prostora, ali je to je moje licno misljenje ponekad i fulao. Znao je on to i sam i zato se sve do svoje smrti vracao ovdje na „Fildzan viska“ koji mu je vjerovatno davao inspiraciju za rad. Човјек је волио Босну, не знам у чему мислиш да је фулао, али с обзиром на то шта је писао, нисам сигуран да дијели твоје теорије о народу који се воли само га срамота од комшије да кафенише. А враћао се јер упркос свему томе воли ову земљу, као и ја. И ни мени ни Андрићу не треба да измишљамо неку велику љубав да бисмо вољели Босну. QUOTE Necu vise, mnogi ljudi ne vole citati kilometarske postove, andam se da cete nastaviti pratiti „Fildzan viska“ bez obzira sta mislili o njemu. A sada da vidimo sta ce nam ponuditi finalisti.... P.S. Izabrao sam nick "valterbranisarajevo" zato sto je legendarni film snimljen iste godine kada sam se ja rodio ! Ugodnu noc i lijep novi radni dan ! (IMG:style_emoticons/smajli/icon_lol.gif) Убаци какве стриптизете, нисам сигуран да је нешто екстра занимљиво, а рекох већ своје преференце кад је кафенисање у питању. Кафа са братом Србином ми је сасвим ок. -------------------- Нека буде заборављена десница моја, ако те заборавим, свети Јерусалиме мој, Косово моје и Метохијо моја.
|
|
|
|
15.07.'06. - 10:39
|
|
|
QUOTE Postujem tvoje misljenje, ali mislim da geniju koji je prevazisao prostor i vrijeme nije mjesto u tvom avataru. Siguran sam da se on bas 100% ne bi slozio sa tvojim iznesenim stavovima. Znam zelis da dokazes nesto, ali mozda bi bilo bolje da si umjesto Tesle izabrao nekog vojskovodju. Ipak covjek koji je rekao da se ponosi svojim srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom i nije bas pogodna licnost iza kojih bi se iznosili takvi iskljucivi stavovi. I ja se ponosim svojim čistim srpskim porijeklom i ruskom domovinom! To što je Tesla rekao tada, 100% sam siguran da ne bi rekao i sada! Ostavio bi ono o ponosnom srpskom porijeklu, ali bi i dodao stid zbog "svoje" hrvatske domovine, zbog deševanja u II Svjetskom, i u zadnjem ratu! A Tesla kao genijalno oštrouman i nadljudski pametan čovjek 100% bi se složio sa mojim stavom gore iznesenim, pre svega jer nikada ne bi smetnuo s uma SUROVU REALNOST naših srpsko-muslimanskih odnosa, a onda ni naše istorijske nepobitne krvave činjenice! Najkrvavije! O isključivosti ipak ne bih ovom prilikom, tvoje riječi te same odaju... Tesla kao moj avatar, moja stvar, al to je kao da pitaš nekog švajcarca zašto na avatar stavlja Ajnštajna, mislim mogu ja i Pupina da stavim... , a ti slobodno stavi Batu Živojinovića kao avatar! A ti ili živiš u nekim glupim iluzijama, ili si jednostvano neki mutni čovjek sa skrivenim namjerama, ili si pak pod dejstvom nekih malo jačih "medikamenata" u duploj dozi... |
|
|
|
![]() ![]() |
| Tekstualna verzija | Datum i vrijeme: 28.01.'12.-09:25 |